En İlginç Festivaller

En İlginç FestivallerHep iş ve sıfır eğlence, şehri sıkıcı hale getirebilir. Bunun için hemen her yerleşim birimi ne kadar küçük olursa olsun en azından senede bir toplu kutlama düzenlemelidir.

Palet, standart tatillerden daha özgün yöresel miraslara, ürün şenliklerinden eğlenceli festivallere çeşitlilik içerebilir. Bazı yöreler, tüm bolluk ve zenginlikleriyle birlikte festivallerde yaratıcı kutlamalara sahne olur. Bu ilginç festivaller kültürlerine uygun olmalıdır ya da benzersizlikleriyle göze çarpmalıdır.

Sıradışı festivallerden La Tomatina için 1945’ten bu yana her sene dünyanın farklı yerlerinden binlerce kişi İspanya’nın Valencia bölgesindeki Bunol Köyü’nde buluşuyor. Başlama topunun patlamasıyla bir saat boyunca domates savaşı yapıyorlar. Kamyonlarla dağıtılan domateslerle meydan dünyanın en büyük gazpachosuna (İspanyolların meşhur domates çorbası) dönüyor. Festivalin yapıldığı sokakta oturanlar, evlerine zarar gelmemesi için duvarlarını plastikle kaplatıyor. Bunun yanında herkesin bölgeyi temizlemeye ve hortumla yıkamaya katılmasıyla, yardımcı ve güzel toplum ruhu ortaya çıkıyor.

İtalya’da kutlanan Orange Throwing Festival in Ivrea, değişik hikayesiyle dikkatleri üstüne çekiyor. Festival 12. yüzyılda halkın, Biandrate kontu Ranieri’ye başkaldırısına dayanan bir efsaneyi temel alıyor. Acımasız kontun bir gün sonra evlenecek genç kızların bekaretini bozmak gibi ahlaksız düşkünlüğü varmış, bunun “jus primae noctie” (kontun ilk gece kanunu – hakkı) olduğunu iddia ediyormuş. Bir değirmencinin kızı Violetta zorba hükümdarın asılmalarının intikamını onun kafasını keserek ve halka göstererek almış. Bu, halkı Ranieri’nin korumalarına karşı harekete geçirerek vahşi bir isyan ortaya çıkarmıştır. Özgürlüğün kutlaması, taşların yerini yerli malı portakalların almasıyla her yıl yapılıyor. Sert portakal darbelerinden korunmak için kask takılıyor ve ortaçağın simgesi kostümler, zırhlar, festivali o döneme götürüyor.

Festivallerin, genelde ziyafetlerin verildiği, çevrenin en iyi şekilde süslendiği o yerin imgesi etkinlikler olmasının yanında; dinsel açıdan festivaller, değişik anlamlara bürünebilir. Çoğu kültürde kutsal bir duruşu, tanrı tarafından verilmiş önemli süreleri temsil eder. Hristiyanların Noel ve Paskalya Yortusu ana dinsel festivalleridir. Katolik, Doğu Ortodoks ve Anglikan mezheplerinde de bir sürü festival sayabiliriz. İslam’da ise bayramlar, festivallerin yerine ibadet ve kulluğu simgeleyen önemli zamanlardır.

İnancın, üzerinde belirleyici bir rol aldığı enteresan festivallerden Japonya Okayama şehrindeki Şinto Tapınağı’nda yapılan çıplak erkek festivali anlamına gelen Hadaka Matsuri Festivali’nde, binlerce çıplak adam Şinto rahibinin bir gece önce çamurlu çukura attığı uğurlu çubukları bulmaya çalışıyor. Kazanan erkek bulduğu çubukları pirinçli bir ahşap kaba saplıyor ve bir sene boyunca huzur ve mutluluk garantilediğine inanılıyor. Bulamasalar da Japon inancına göre erkeklerin negatif enerjiden ve kötülüklerden arındığına inanılıyor.

Mevsimsel değişikliklere bağlı festivaller, yöresel ürünlerin ad sahipliği yaptığı, ekonomik, kazanç ve tanıtım amaçlı festivaller yada sadece eğlence için yapılan festivaller.. ve binlercesi..
Peki ya bir yerin kutlamaya değer hiçbir şeyi yoksa?

Bu Texas’ta küçük, sıcak ve nemli bir şehir olan Clute için konu olmuş. Yerliler tek zengin doğal kaynağının örümcekler olmasıyla dalga geçiyorlarmış. Artık Clute her sene düzenlenen Mosquito Festival’a ev sahipliği yapıyor. Karnaval ve gece konserleriyle başlayan festival örümcek maratonu ve örümcek bacak yarışması (ince bacaklı insan yarışması) ile devam ediyor..

Yerlilerin “eğer değişik bir özelliğin varsa, övünerek göster” sloganıyla festival sona eriyor.

Beyza Paksoylu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2025