Ülkemin Sınav Sistemi

Ülkemin Sınav SistemiHer geçen gün gelişen, dallanıp budaklanan, sil baştan eski versiyona dönülen garip bir sınav sistemine sahibiz ülkecek. Eskiden Anadolu Lisesi sınavları olarak bilinen LGS, OKS, en son da SBS olarak üç basamaklı hale getilen orta öğretime giriş sınavlarımız var. Daha 13 yaşındaki ufak beyinler sosyal ortamlara hiç gözlerini açamadan aileleri dersanelere göndermeye başlıyor. Sonra, o ufak beyinler okulla dersane arasında yediği yarım döner-ayran tokluğuyla geçiriyorlar günlerini… Akşamları aileyle geçirilen bir buçuk saatten sonra tekrar test kitaplarına dönüyorlar uyuyana kadar. Bu ortaokul çocuklarının sınav sisteminin, dayatmalı yaşantısının bana görünen manzarasıydı…

Şimdi lise gençliğinin hayatına resmen kastı olan YGS’den bahsedelim… Açıkçası ben 3 yılımı verdim bu sınavın ÖSS versiyonuna… Yaklaşık 5 bin lira dershaneye ödedim, 3 güzel yılımın boşa geçmesi ve sinir sistemimin, psikolojimin de yıpranması da cabası. Neyse işin sonunda başarıya ulaştım, Ege Üniversitesi’ni kazandım ama benim çektiğimi de şimdi sınava giren arkadaşlarım bilir.

O sınav psikolojisiyle ne onların ne de ailelerinin kafası rahat olmaz bir türlü, anne baba için çocuklarının hayatı, mesleği söz konuyken; bizler ise “doğru düzgün bir okula, iyi bir bölüme kapak atsak da hem geleceğimiz kurtulsa, hem de biz rahat etsek” mantığını güderiz. Ama dershane gençliği olarak şanslı sayılırız; maddi durumundan ötürü dersaneye gidemeyen, ikinci el test kitaplarıyla çalışmak zorunda kalan bir çok arkadaşımız vardı.

KPSS’yi söylemeden olmaz zaten… Dershane sektörü tavan yapmış ve binlerce yarışçısı bulunan, en çok da öğretmen adaylarının korkulu rüyası KPSS. YGS’den 2 kat daha zor ve meslek alan testleri araya sıkıştırılmış olan versiyonudur. Çoğu memur ve öğretmen adayı okullarından mezun oldukları halde iş bulma konusunda sorun yaşadıkları için devlet kadrosunda yer almak isterler ve mecburen bu sınava girerler… Onlar için daha zordur bu durum. Çünkü, aynı zamanda çalışanlar az kazandıkları için ailelerinden destek almak zorunda kalırlar. Ayrıca bu gittikleri KPSS dersanelerinde yine ataması çıkmamış öğretmenler ders verirler… Ne garip bir kısır döngü değil mi?

ALES, TUS, SPK, vs. bunlardan bahsetmeme gerek yok zaten. Ama hepsinin gözümde ortak bir yeri var. Sınav için yatırılan ücretlerle devlet para toplamayı alışkanlık edindi yeterince, dersanelere bir şey söyleyemiyorum, çoğumuzun babası yılın 6 ayı her ay maaşlarının yarısını oraya yatırıyor zaten, siz benden daha iyi biliyorsunuz…

Umarım bu sınav sistemleri artık en adil şekilde rayına oturtulur… Umarım herkes mecbur kaldığı bu sınav dayatmasından alnının akıyla tek seferde geçer, başarıya ulaşır…

Sevgilerimle

Şeyma Karadağ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2025