Kimsenin kullanmadığı bir dil kimsenin görmek istemediği bir göz, kimsenin duymak istemediği o söz ve kimsenin hissetmediği bir kalp!
Size de garip gelmiyor mu insanların kendileriyle yabancılaşmış halleri?
Düşmanca hisleri kaskatı kesilmiş bedenleri! Size de rahatsızlık vermiyor mu “hep ben” diyen bencillikleri?
Sizce de insanların yaşamları yaşadıkları an’lara uzak değil mi?
Hep bir adım daha önde olmak isterken geride kalmış birincilikleri, yaşanmamış an’ları hangisinin hissi ağır basıyor hangisi daha değerli, insanlar yaşamlarının farkında değiller mi?
Yaşadıklarını, göstermeye çalıştıkları hangi duygunun ifadesi?
Zor gelmiyor mu her gün her saat bir başkası olmak için uğraş vermek “ben böyleyim” demek bu kadar zor mu ki? İnsanlar yorulmuyor mu yalandan ifadelerle –mış gibi yapmaktan, gerçekten anlamıyorlar mı bir başkası olmak için kendinden uzaklaşmanın ağır yükünü “öyle düşünsün” demenin çaresizliğinden rahatsızlık duymuyorlar mı?
Yaşamları, yaşadıkları her şeye bu kadar uzak bir mesafedeyken, insanların anlayamadıkları nedir hissetikleri mi düşündükleri mi?
…
Dağınık insan ilişkileri sizce de eğreti durmuyor mu? Daha fazla saygının daha fazla hırsın içinde mutluluk arama(!) derdindeyken farkında oldukları ya da olmadıkları değerli an’ları yok saymıyorlar mı? Hiç bir değerin hiç bir anın önemi yokmuş gibi telaşlı hızlı, tatminsiz yaşamıyorlar mı? Hiç bir insanın anlamı yokmuş gibi ya da o anlam bir süre sonra değersizleşmiş gibi yeni bir anlam arayışına girmiyorlar mı?
İnsan halleriyle kalmış duyarsızlıklar, empati yeteneğini yitirmiş anlayışsızlıklar çıkar, ilişkilerine dönüşmüş başarısızlıklar, insanın kendi öz saygısına zarar vermiyor mu? Daha fazla hazzın, daha çok yanlış yapmanın zaaflarına yol açmıyor mu?
Bir yaşamda “anlam” bulabilmek için biraz anlayabilmek biraz görebilmek ve hissedebilmek gerekmez mi?
…
Başka Bir Okul Mümkün Derneği; çocuk haklarını hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen okul öncesi ve ilk okulların kurulması ve bu modelin ülke çapında yaygınlaşması için çalışmalar sürdüren, Başka Bir Okul Mümkün Derneği Bornova Yakaköy’de yeni okulunu açmaya hazırlanıyor. Siz de bu oluşumda gönüllü olabilir ve destekte bulunabilirsiniz. BBOM gönüllüsü olarak gördüm ki; evet başka bir okul mümkün!
…
Franz Kafka; Yaşamı boyunca pek tanınmayan ve tüm yazdıklarının imha edilmesini vasiyet eden fakat yakın arkadaşı Max Brod’un bu vasiyeti yerine getirmemesi sayesinde, edebiyatın en önemli isimlerinden biri olmuştur. Bence Franz Kafka okumak yaşadığımız toplumda örselenmiş ve terkedilmiş taraflarımızla yüzleşmek gibi. Fakat Einstein, Franz Kafka’nın bir eserini okuduktan sonra şöyle şikayette bulunmuştur. “Onu okuyamadım. Onu anlamak için insanın ruhu yeteri derecede komplike değildir.” Bence insanın ruhu tam olarak çok komplikedir bu yüzden de Kafka’yı okuyarak ruhumuzun çürütülmüş taraflarını görebilir ve yaşadığımız toplumda anlamlandırabiliriz. Buna en iyi örnek; Kafka’nın Dönüşüm adlı kitabıdır. Dönüşüm çağdaş dünya edebiyatının en çok tartışılan başyapıtlarından biridir. 20. yüzyıl insanının toplumsal kargaşalar içindeki bunalımını anlatır.