Amacımız Karya kentlerini ve kültürünü incelemek. Yine de Bodrum Kalesi’ne gittik. Çünkü Mausolos’tan alınan taşlar kalenin yapımında kullanılmış. Bu taşların avına çıkacağız ve orada sergilenen Karya ürünlerini inceleyeceğiz. En önemlisi Ada’yı (II. Artemisia) ziyaret edeceğiz. Kale kapısında Herodoth’un büstüne selam çakıp içeri girecekken vazgeçip hemen sağda açık alanda sergilenen üç heykeli görmek için yan tarafa geçiyoruz. Biri Heredot. Diğerleri Mausolos ve Artemisia. Mausolos ve Artemisia heykellerinin ölçüleri orjinalleriyle aynı. Mausolos anıtında kullanılan dört yüz heykelden sadece ikisinin temsili bunlar. İki buçuk insan boyunda. Mozoleus’un sadece süslemeleri böyleyse aslını düşünemiyoruz.
Etiket: Karya
Bir Diğer Karya Kenti Alinda
Araştırmalarımızdan, Karpuzlu (Aydın) ilçesinin dayandığı yamaçta Alinda’nın bizi beklediğini öğrendik. Karpuzlu Belediyesi, her yıl 14 Eylül’de “Alinda Festivali” düzenliyormuş. Kaçırdığımıza üzüldüm. Ben Alinda’ya Ada’nın Alinda’sı diyorum. Herkes gibi ben de Prenses Ada’ya özel bir ilgi duyuyorum. Hekatomnid sülalesinde Mausolos’tan sonra en çok adı geçen kişi. Üstelik Bodrum’da bulunan mezarın, Ada’ya ait olduğu söylemleri Ada hayranlarını çok heyecanlandırdı. Tabii ki bunlardan biri de benim.
Bir Karya Kenti Alabanda
Bodrum’dan Yatağan-Çine yoluna çıkıyoruz. 25 km sonra Çine’ye varıyoruz. ALABANDA sola işaretini görünce sapıyor ve 9 km daha gidiyoruz. İşte düzlükte orta yerde Alabanda bizi bekliyor. Eski adı Araphisar (ALLAPHİSAR) yeni adı Doğanyurt olan bu yerleşim merkezinde Alabanda’nın M.Ö 4.yy’da kurulduğu tahmin ediliyormuş. Zafer atı (Ala: At; Banda: Zafer) anlamına geldiğini söyleyenler de var; “yılkı atı” anlamına geldiğini söyleyenler de. (Yılkı Atı deyince Abbas Sayar’a edebiyatımıza böylesine muhteşem bir kitap armağan ettiği için bir selam ve sevgi göndermeliyim, diye düşündüm.)