Sürekli olarak kendimizle övünen bireyler olduğumuz halde sıklıkla bunu inkar ederiz. Yaradılışımızdan gelen ego, özel hissetme ihtiyacı, motivasyon gereksinimimiz yüzünden bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkan böbürlenme güdüsü, özellikle aşağılık psikolojisi yoğun olan bireylerde daha belirgin ortaya çıkar. ‘İnsanlar, sizden kendilerini eleştirmenizi istediklerinde bile gerçekte sizden övgü bekliyorlardır.’ demiş G. Maughana.
Sosyo-psikolojik açıdan toplumsal baskıyla körüklenen değerli hissetme gereksinimi özgüven sorunu olan kişileri kibirli bireyler haline dönüştürür. Her ne kadar çelişkili dursa da kendisi ile barışık olmayan insanlar kendini en çok seven, beğenen kişiler olarak görünmektedir.
Son dönemde toplumumuzda artan akıllı telefon sayısı ile yaygınlaşan sosyal medya kullanımı kişilerin popüler olma dürtülerini körüklemektedir. Bu yüzden özgün paylaşımlar üretemeyen bireyler alıntılar yoluyla prim yapma peşine düşmektedir. El paylaşımıyla sosyal medyaya girilmez diye bir kural yok elbette ama şahsen rahatsızlık duyuyorum. Paylaşımlarda kaynak gösterilmese de, emeğe saygı için alıntılar, en azından tırnak işareti içerisine aktarılabilir.
Araştırma-Geliştirme faaliyetlerinin kısaltması olan Ar-Ge’nin bizdeki açılımı genel tutumumuza esprili bir biçimde atıfta bulunmak adına Araklama-Geliştirme olarak addedilmektedir. İş fikirlerinden tutun da televizyon programlarına kadar pek çok konuda alıntı yapma konusunda oldukça başarılıyız.
Belki de -bu konularda fazla hassas olduğum için- hata bende ama; geçen gün bir arkadaşıma alıntı paylaşımları nedeni ile başka bir arkadaşından gelen blog açma tavsiyesi nedeniyle artık dayanamayıp uyarıda bulundum. Kendisi de psikolojik savunma mekanizması gereği olarak hakaret ederek beni engelledi. Bahsini ettiğim duruma uygun olarak bu tepkiyi vermesine şaşırmadım, elbette herkesin aynı farkındalık ve hoşgörü düzeyine sahip olmasını beklemiyorum lakin okuyan, üreten ve özgün paylaşımlarda bulunan bir toplum hayaliyle yaşıyorum.
bazı şahıslar bazen kendilerini ifade edemeyebilir -ki buda malesef toplum olarak okur yazarlıqın en aşaqi sewiyede olmasından kaynaklanıyor bence.. rahatsızlıqında son derece haklı olabilirsin ama yine kendi fikrim fazla ciddiye almışsın durumu:)