‘GELECEĞE DÖNÜŞ 2012’
Yazımızda teknolojinin, görsel-duyusal-düşünsel yönden ‘sinema, müzik, iletişim’ ve giyim ‘kıyafet, aksesuar’ açısından hayatımıza girişi ve gelişiminden bahsedeceğiz. Teknolojinin kölesi mi oluyoruz yoksa teknolojiyi kendi kurallarımızla, dizginler elimizde, kendi amaçlarımız doğrultusunda kullanıyor muyuz?
2000’li yıllara yani ‘Milenyum’a girişimizle birlikte hayatlarımızda derinden, yavaşça ama geriye dönüp baktığımızda büyük olduğunu görebileceğimiz değişiklikler meydana geldi. Elektroniğe, sanal ortamla gelen kolay iletişime olan ilgimiz artık hayat tarzımız haline gelmiş bulunuyor. Teknolojinin hızla şaha kalktığı ve sürekli bir gelişim içine girdiği bu dönem dünyaya gelen nesillere çok uzak olmayan çocukluğumuzu anlatmamız hikaye gibi gelecek bir hal alacak gibi görünüyor, hani şu çok meşhur olan Facebook paylaşımlarından biri var ya: ‘Gelecek nesiller kaset ve kalem arasındaki bağlantıyı asla bilemeyecekler.’
Dönem filmlerinin bile artık yakın zamanda gelişecek teknolojiye mesajlar verdiği günler içerisindeyiz bunlara ‘Surrogates, The Tron Legacy, The Island, Avatar, Transformers, Terminator’ gibi filmleri örnek verebiliriz ve daha birçoğunu… Bunların bir kısmı teknolojinin ‘internet ve sanal teknolojinin’ hayatımıza etkilerini ve geleceğimizi, diğer nesilleri ne şekilde şekillendireceğini anlatmaktadır, bir kısmı ise DNA’ları ile oynanmış farklı canlıların hatta robotların yaşamımıza kanalize olmasından bahsetmektedir.
Artık hepimiz navigation cihazlarıyla yolumuzu buluyor, location belirleyip sanal alemde yerimizi belirtebiliyor, 3G ile görüntülü konuşma yapabiliyoruz ve daha birçok yeni eklentinin eklendiği telefonlarla, çağrı cihazlarıyla bir telefonun ötesinde birer laptopla geziyorcasına hemen hemen hayatımızı kolaylaştırabilecek her şeyi yapabilir olduk.
Hayatımıza etki etti diyorsak eğer bu büyük bir iddia ise sadece bu yönde olmamalı etkisi, 3D etkisinde 3 boyutlu kıyafetler de giyer olduk, digital print sistemiyle yapılmış birebir görüntülerin led teknolojisi kullanılmışcasına hazırlanmış baskılı kıyafetler giyebiliyoruz. Bunların bir kısmı illüzyon etkisi ile derinlik bile yaratabiliyor. Ayrıca artık ışıklı ve fosforlu kıyafetlerin yanında mp3 çalarlı kıyafetler bile üretilmekte.
Teknolojik kumaşlar dediğimiz çoğunlukla sporcu (yüzücü, dağcı, vb.) kıyafetlerinde kullanılan su geçirmeyen, ısıyı içinde tutan, Teflon görevli leke tutmayan, ısıyı geçirmeyen, nefes alan ve daha birçok çeşitte hayatı kolaylaştıran teknolojik, nano teknolojik kumaşlar giyimde ve ev tekstilinde kullanılmaktadır.
3D ilk başta günlük giyime sadeleştirilmiş şekliyle geçmeden ünlüler arasında en cesurlarında görüp yadırgadığımız kostüm gözüyle baktığımız kıyafetlerdi. Bu ünlülerimize örnek verecek olursak tabii ki çok sevdiğim ve kendine çok güvenen tarzıyla ayakta dimdik duran Lady Gaga ilk sırada yer almakta, onu takip edenler belki şu isimler olabilir: Rihanna, Jessie J. Katy Perry, vb. kliplerinde bile futuristic bir atmosfer içerisinde ne geçmişi ne günümüzü anlatmayan farklı şarkılar tercih ediyorlar.
Modacılardan led (ışıklı teknolojik kıyafetler) ve 3D tasarlayanlara ilk olarak bir başarılı bir Türk Moda Tasarımcısı olan şuanda İngiltere’de bizi çok iyi bir şekilde temsil eden Hüseyin Çağlayan’ı gururla örnek verebilirim. Yabancı tasarımcılardan örnek vercek olur isek ‘Viktor&Rolf, Iris Van Herpen, Sandra Blacklund, Linda Kostowski gibi designerlar 3D üzerine çok başarılı kıyafetler tasarlamış tasarımcılardan birkaçıdır.
Aksesuar alanında (ayakkabı, çanta, aksesuar) ise verebileceğimiz örneklerden birkaçı ‘Alexander Mcqueen, Andreia Chaves, Melonia Shoe (Naim Josefi and Souzan Youssouf), Mojito Shoe by Julian Hakes, Melissa Shoes by Zaha Hadid, United Nude Spring 2011 Shoes – Abstract Pump, United Nude Shoes 2011 – Moebius Collection, Lacoste Shoe by Zaha Hadid, Madame Peripetie, Raphale Young ve daha birçoğunu söyleyebiliriz çünkü dijital boyutun uygulanabileceği en kolay yol aksesuarlarımızdır. Onlara belirli sert ve keskin bir form vermek daha kolaydır. Ayrıca giyim yerine aksesuarımızda daha cesur davranıp modayı aksesuarımızla takip etmemiz kıyafetlerimize uyarlamamızdan daha olası bir durum.
Mesela en basitinden bir binary watch ile dijital boyutu üzerinizde taşımanız çok kolay ya da farklı bir topuk formuna sahip topuklu ayakkabılarınız sizin de 2012 trendlerinden olan Jpeg Gen temasına uymanızı sağlayabilecek detaylar giyeceğiniz ışıklı spor bir t-shirtte aynı şekilde size yaşadığınız günden çok geleceğe taşıyacak bir zaman makinası görevini görebilir.