“Artık, yeni hiçbir şey yok. İcat edilebilecek her şey, icat edildi.” Bu söz, 1899 yılında Amerikan patent dairesi başkanı Charles Duell tarafından söylenmiş. Yani bundan tam 112 yıl önce. Herhalde Duell bugün yaşamış olsaydı; ne büyük bir yanılgıya düştüğünü görme fırsatına erişirdi.
Bu lafın söylendiği 1899 yılından bugüne kadar, neler icat edilmiş neler. Hepsi de bugün kullandığımız aletlerin, temelinin atıldığı ilk çalışmalar. Hepsi de insanlığın yakın tarihinden eşi bulunmaz birer örnek. Şimdi gelin, bunlardan bazılarına kısaca bir göz atalım:
- 1903 yılında Amerikalı Wright Kardeşler ilk motorlu uçağın, uçuşunu gerçekleştirdi.
- 1903 yılında Henry Ford, yeni araba fabrikasıyla seri üretim tekniğini yarattı.
- Yine aynı yıl Willem Einthoven, kalbin işleyişini kaydeden elektrokardiyografi cihazını icat etti.
- 1910 yılında Fransız Henri Fabre, deniz uçağını icat etti.
- 1911 yılında Ernest Rutherford, atomun merkezinde bir çekirdek olduğunu gösterdi.
- 1919 yılında Einstein, “İzafiyet teorisi” hakkında yazısını yayımladı.
- 1923 yılında John Logie Baird, televizyonu icat etti.
- 1928 yılında Alexander Fleming, penisilini buldu.
- 1938 yılında Amerikalı Chester Carlson, fotokopi makinesini icat etti.
- 1946 yılında John Mauchy ve John Eckert’in geliştirdiği, Amerika’nın ilk elektronik bilgisayarı Eniac halka tanıtıldı.
- 1947 yılında Edwin Land, polaroid fotoğraf makinesini icat etti.
- 1953 yılında Francis Crick ile James Watson, DNA molekülünün yapısını keşfetti.
- 1973 yılında Martin Cooper tarafından ilk cep telefonu görüşmesi yapıldı.
- 1977 yılında ilk uzay gemisi, ABD tarafından fırlatıldı.
- 1990 yılında yüksek netlikte televizyon (HD TV) yayını ilk kez yapıldı.
- 1991 yılında bugünkü internet ağı sistemimizin temeli oluşturuldu.
Sizinle paylaşmış olduğum bu bilgiler, tarihin yalnızca belli bir bölümünü yansıtan, bir penceredir. Bundan öncesinde, eş zamanında ve sonrasında daha nice bilinmeyenler keşfedildi. İnsanların hayatını kolaylaştırabilen, onlara daha rahat bir yaşam sunmayı hedefleyen yüzlerce buluş yapıldı. Düşünürsek, yaşadığımız şu anda bile; bir yerlerde, bir şeyleri keşfetmek için çalışmalar yapılıyor. Bugüne kadar icat edilmiş tüm bu mükemmel buluşlara gelince. Cep telefonları, bilgisayarlar, arabalar, televizyonlar ve daha nice elektronik aletler… Aslında hepsi de tek bir şeyden var oldu. Sıradan insanların, çılgın hayallerinden…
Oysa ki bir çok insana göre, bu aletlerin düşüncesi bile saçmalıktı. 20th Century Fox’un başkanı Daryik F. Zanuck, televizyonun en geç altı ay içinde piyasadan silineceğini; çünkü insanların her akşam böyle bir kutuya bakmak istemeyeceğini söylemişti. İskoçyalı fizik adamı Lord Kelvin ise radyonun geleceğinin olmadığını iddia etmişti. Henry Ford ise bankadan kredi talebinde bulunduğunda, hiç ummadığı sözlerle karşılaştı. Otomotiv sektörünün geleceği hakkında incelemede bulunan banka müdürü “Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir.” diyerek; tarihe geçecek, yanlış bir öngörüde bulunmuştu. Tüm bu söylenen sözler neticesinde, asıl sorulması gereken soru şu: Duell ve diğerlerini yanıltan neydi?
Aslında cevap çok basit. Onları yanıltan, hayallerinin olmamasıydı. Her şeyi somut bir şekilde algılamaya alışmışlardı. Onlar kendi yollarını açıp, hayallerinin peşinden gitmek yerine, her zaman elde olanla yetinmeyi tercih etmişlerdi. İşte bu özellikleri de onları, bu yazının içinde buluşturdu.
Unutmayın; hayalleriniz, parayla pulla elde edilemeyecek kadar değerlidir. Eğer ki bir hayaliniz varsa; bunu gerçekleştirmek için var gücünüzle çalışın ve tüm yüreğinizi ortaya koyun. Kim bilir, belki bugün size umut kırıcı laflar söyleyenler, yarının büyük gaflarına imza atmış olacaklar. Ne dersiniz, denemeye değmez mi?