Doğru İşi Doğru Zamanda Yapmak

Doğru İşi Doğru Zamanda YapmakGünün bazı zamanlarında, bazı faaliyetleri daha iyi yerine getiririz. Çünkü bedenimiz günün farklı zamanlarında, farklı bir çalışma ritmine sahip. Eğer yaşamımızı bu ritme uydurabilirsek, bazı faaliyetlerimizle zamanı değiştirerek veya bazı kararları günün başka bir anında alarak hayatımızı daha iyi bir noktaya getirebiliriz.

Hepimizin, gün içinde ilgilenmek zorunda olduğu pek çok işimiz var. Bunlardan bazılarını gündüz, bazılarını ise öğleden sonra yapıyoruz. Hiç düşündünüz mü, bir işle gündüz ya da öğleden sonra ilgilenmek, o işteki performansımızı nasıl etkiliyor?

Araştırmalar gösteriyor ki yetişkinler analitik problemleri çözmede sabahları daha iyiler. Sabah uyanınca vücut sıcaklığımız yükseliyor ve bu da enerjimizi ve tetikte olmamızı artırıyor. Böylece önümüzdeki işe daha iyi odaklanıyor ve daha iyi çözümlere ulaşabiliyoruz. Pek çoğumuz için analitik kapasitemiz sabahları tavan yapıyor.

Çoğumuz için sabahları zihnimizin en açık olduğu, dikkatimizi dağıtan şeyleri kolayca fark ettiğimiz bir zaman dilimi. Bu yüzden beynimiz, analitik problemleri sabahları daha iyi çözüyor.

Ancak yaratıcılık gerektiren işler farklı. Onlarda daha az tetikte olmaya ihtiyacımız var. İşte böyle durumlarda adeta “aydınlanma anı” yaşıyoruz. Bu gevşek anlarımızda, birkaç dikkat dağıtıcı detay aslında bize yardım ediyor ve neleri kaçırdığımızı daha iyi görmemizi sağlıyor. İşte bu yüzden yaratıcılık gerektiren problemlerinde öğleden sonra daha iyiyiz.

Özetle analitik problemlerde sabah daha iyiyken yaratıcılık gerektiren problemlerde öğleden sonraları daha iyiyiz. Acaba bu herkes için de böyle mi?

İnsanları vücut kimyalarından hareketle “sabah insanı” ve “gece insanı” olarak ikiye ayırabiliriz.

Araştırmalar gösteriyor ki, “sabah insanı“ysanız aşağıda durumlarda en doğru zaman sizin için sabah vakti:

  • Üzerinde dikkatli düşünme, adım adım sistematik bir çalışma gerektiren görevler,
  • Dikkat gerektiren sınavlar,
  • Artılarını ve eksilerini tartacağınız, hayatınızı etkileyecek -iş teklifi gibi- önemli kararlar,

Sabah insanları için aşağıdaki durumlarda en doğru zaman öğleden sonrası:

  • Yaratıcılık gerektiren çalışmalar,
  • İlhama ihtiyaç duyduğunuz anlar,
  • Sıradan yöntemlerle çözemediğiniz içgörü problemleri.

Buraya kadar söylediklerimiz sabah insanları için geçerli, eğer “gece insanı“ysanız bu durumlar sizin için tam tersi oluyor. Yani analitik problemleri öğleden sonra, yaratıcılık gerektiren problemleri ise sabah ele almanız sizin için daha faydalı olacaktır.

İlker Kaldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EnginDergi Enginer Dijital Hizmetler | Tüm Hakları Saklıdır. © 2008 - 2024