‘NEWLOOK’
Moda yaşadığı dönemin olaylarından beslenir. Savaş ve savaşla birlikte gelen yoklukta 1947 yılında çıkacak olan New Look‘un yerini hazırlamıştır. Moda her ne kadar hem bayan hem erkek için olsa da yine de bayanların modaya ilgisi daha fazladır. İpek ve naylonun artık kullanılamayacak olması kadınların çorap bulamamasına bu da çorapsız görünmemek için bacak makyajı yaptırmalarına sebep olmuştur. 2 ay süre ile hammadde eksikliğinden kaynaklanan kozmetik sanayinde üretimin durması kadınları ayaklandırmıştır. Fransız kadını her şekilde kendi modasını yaratmıştır. Bu savaş modası olsa bile. Bunun için New Look gibi bir giyim devrimi kadınlarda altın çağ imajı uyandırmıştır.
New Look 1940’lı yılların sonu 50’lerin başı olarak karşımıza çıkar. 1940’lı yıllar savaş giyimini içine alır. Bu yeni akım 1940’lı yılların savaş kadının giyimini tam tersi yönde değiştirip biranda 180 derecelik renk katmıştır. Kadınların savaşa katılmaları, giyimde gelen kısıtlamalar, karneli sisteme geçiş, kozmetik üretiminin duruşu, hammadde eksikliği yüzünden giyecek çorap bile bulamadıkları dönem yaşanan kemer sıkma politikaları kadınların New Look’la beraber giyimde bir devrim yaşamasını sağlamıştır. Savaş dönemi kısıtlamalarında pili sayılarının kontrolü, eteklerin kalem etek formunda diz üstü dikilmesi, aksesuarların az kullanımı sonunda savaşın bitmesiyle çıkan New Look ile tam daire etekler, kumaştan, aksesuardan kaçılmamış tasarımlar çok ilgi gördü. Dior, ilk koleksiyonu “Corolle Line”ı gösterdiğinde hemen “New Look” adını aldı, bu dünya çapında emsalsiz bir şekilde dikkat çekti.
New Look yeni bakış anlamına gelmektedir. 12 Şubat 1947 yılında Christian Dior‘un yarattığı bu çizgi bazıları tarafından savurganlık ve kumaş israfı gibi görülse de, kadınların aradıklarını bulmaları ve kendilerini bu kıyafetlerle çekici hissetmelerini sağlamıştır. New Look ile birlikte düşüşte olan modanın nasıl toparlandığını ve savaştan çıkıp nasıl silkelendiğini, özüne döndüğünü görüyoruz. New Look ilk başta olgun bayanlara hitap eden bir moda akımı olarak ortaya çıkarılmış olsa da genç kızlara da hitap ettiği görülmektedir.
Prenses Margareth’in 21. yaş gününde giydiği New Look koleksiyonunun önemli bir parçası dikkatleri bu yeni akıma çekmiştir. Artık kadınlar bel hatlarını ortaya çıkaran elbiseler, kabarık tam daire havalı etekler giymeye başlamıştır. Şapka ve ayakkabı boyları yükselmiştir. Apartman topuk ayakkabılar tahta ya da mantardan yapılmaya başlanmıştı. Fransız kadınlar kırmızı renkte rujlarından vazgeçmemişlerdir. Ve bu makyajlarıyla da birlikte tercihleri mavi, kırmızı ya da beyaz elbiseler olmuştur. Korse ve jartiyer kullanımı New Look’ta da devam etmiştir. Şapka ve eldiven kullanımı her zamanki ihtişamı ile bayanların kıyafetlerini tamamlamıştır.
Çevirdiği bir filmde ki saç modeliyle Veronica Lake ve Lauren Bacall saçı popüler olmuş ve birçok kadın saçını bu şekilde yapmaya çalışmıştır. Bu saç modeli, uzun iki yana salık bırakılmış saçlardan oluşuyordu. Sarı ve uçlarına doğru geniş buklelere sahip bu saç modeli 1945’lere doğru yerini kısa saçlara bırakmış olsa bile tekrar önemini 1950’lerin ortalarına doğru kazanmıştır. Saçlar tekrar uzamış ve çok uzun süre önemini korumuştur.
New Look’un stil özelliklerini sıraya koyucak olur isek;
- Omuz vatkaları yerini yuvarlak omuz hatlarına bırakmıştır.
- Bir takım tasarımlar uzun kabarık eteklerden, geri kalanı ise kalem eteklerden oluşuyordu.
- Eteklerin bel formu vücuttaki yuvarlar hatları öne çıkaracak şekilde tasarlanmıştır. Yelpaze Kırmalı pliler de ipek kumaşla birlikte bu etek formunu sağlamak için kullanmıştır.
- Gece ve gündüz elbiselerinin boyu kısaltılmıştır. Diz altı – bilek üzeri gibi bir aralıkta etek boyları tercih edilmiştir.
- Ceketler bel altına kadar uzatılmıştır. Genelde bele kadar oturan belden aşağısı genişleyen ceket formları kullanılmıştır. Bazıları belden kesiklidir. Bel kısmında kemer kullanılan ceketlerde mevcuttur. Göğüs kısmı vücuda oturur, tüm bu modellerde ortak özellik olarak bu çok belirgindir.
Bu önemli akımı bu sıra ile tanımlamak doğru olur. Dönemde bu akımdan etkilenen çok fazla modacı olmuştur; bunlardan bazıları; Christobal Balenciaga, Pierre Balmain ve Chanel’dir. Günümüzde ise John Galliano, Betsey Johnson, Marc Jacops, Vivienne Westwood gibi tasarımcılar bu akımdan etkilenen tasarımlara sahiptir. Özellikle Dior House’un baş tasarımcısı olan John Galliano hemen hemen her sene New Look akımını günümüze uyarlayıp moda severlere sunmaktadır.