Evrenin Kaynak Kodu

Evrenin Kaynak KoduBir simülasyonda yaşıyoruz ve bunun kaynak kodu astronomide saklı…

Evrenin bir simülasyon olduğu varsayımı üzerine biraz düşünelim. Bu fikir, yaşadığımız evrenin aslında kodlarla yazılmış bir gerçeklik olduğu varsayımını içeriyor. Kuantum fiziği ve bilişsel bilimlerin bazı bulguları, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği ihtimalini gündeme getirmiştir.

Bir simülasyon belirli kurallar ve algoritmalar üzerine kuruludur. Astronomi, fiziksel evrenin temel yasalarını anlamaya çalışan bir bilim dalı olduğundan, böyle bir simülasyonun “kodları” gerçekten de astronomik prensiplere dayanıyor olabilir mi?

Okumaya devam et “Evrenin Kaynak Kodu”

Cupid ve Psykhe

Cupid ve Psykhe

“Aşk gördüğünü gözleriyle değil ruhuyla görür
Kanatlı Cupid (Eros) resimlerde işte bu yüzden kördür.”
Shakespeare

İnceliğin kıyılmış hali midir sevgin
Atların özgürlüğe koştuğu
Yorgunluğun berkseyip inadından öptüğü
Seninle geçilen bütün yollar mayınlı
Bıçakları önceden takınıp sırtına
Şarkılar çağrılır
Savaşlarında yalnız
Düşlerinde yalnız
Okumaya devam et “Cupid ve Psykhe”

Ozan Bir Dostum Vardı

Ozan Bir Dostum Vardı“Lambada titreyen alev üşüyor”…

Duymayan, bilmeyen, sevmeyen pek yoktur sanırım bu dizeleri. Musa Eroğlu’nun türküleştirdiği “Mihriban”dan söz ediyorum. Mihriban’ın söz yazarı, ozan Abdürrahim Karakoç’un vefat ettiğini öğrenince, zihnim anılarıma yolculuk yaptı. Kocaman gözlü, kocaman yürekli, kocaman bir adam canlandı gözlerimde. O da ozandı.

Bağlamasının telleri, yüreğinin bir parçasından yapılmıştı sanki. Söylerken adeta yaşardı türküleri. Çünkü yıllar önce biri ona “Söylersen yürekten söyle” demişti. Mızrap tele her değdiğinde “aşk adına” söylerdi. O yüzden aşkları hep özeldi. Kendini bıraktığı çukurlarda da, tırmandığı tepelerde de yürekten gözyaşı döktüğü ya da yürekten gülümsediği aşkları oldu. Çünkü “Aşk adına söyle türküleri” demişti biri ona.

Okumaya devam et “Ozan Bir Dostum Vardı”